علم پزشکی لکنت زبان کودکان را به عنوان یک اختلال گفتاری تعریف می‌کند که در آن فرد برخی از کلمات یا هجاها را تکرار می‌کند، صداها را به آرامی تلفظ می‌کند یا قادر به تلفظ کامل صداها یا هجاها نیست. بسیاری از پزشکان و متخصصان این اختلال گفتاری را به عنوان “لوگونوروزیس” یا “لوگوفوبیا” تعریف می کنند.بر اساس گزارش موسسه ملی گفتار و شنوایی (NISH) لکنت در 1 درصد از مردم جهان وجود دارد. در بزرگسالی لکنت بیشتر در مردان ، با نسبت 4 به 1 (مرد به زن) رخ می دهد.

مراحل لکنت

لکنت طولانی مدت اغلب به 4 مرحله تقسیم می شود:

  • مرحله اول در سنین پیش دبستانی اتفاق می افتد: این اختلال به طور پراکنده خود را نشان می دهد، هفته ها و ماه ها طول می کشد، و به دنبال آن دوره های طولانی گفتار شکل می گیرد. پس از این دوره، بخش قابل توجهی از کودکان بهبود می یابند.
  • مرحله دوم مربوط به دوره ابتدایی است. هیچ دوره ای از گفتار عادی وجود ندارد یا بسیار کوتاه است. کودکان از لکنت خود آگاه هستند. در این مرحله لکنت به بخش های اصلی گفتار (اسم، افعال، صفت و  قید) مربوط می شود.
  • مرحله سوم از 8 سالگی شروع شده و در نوجوانی به پایان می رسد. در عین حال، لکنت در موقعیت‌های خاصی به وجود می‌آید و تشدید می‌شود (مثلا در مدرسه هنگام قرار گرفتن پای تخته ، مکالمه با غریبه‌ها، تلفن یا خرید).
  • مرحله چهارم از نوجوانی شروع و در ادامه زندگی آشکار می شود. افراد از صحبت کردن در جمع و در موقعیت های پر فشار می ترسند.

در لکنت زبان کودکان برخی از کلمات را جایگزین کلمات دیگر می‌کنند، از ارتباط اجتناب می‌کنند، ترجیح می‌دهند بیشتر سکوت کنند، نمی‌خواهند توجه دیگران را به خود جلب کنند، و در گفتار دچار ناامنی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: درمان لکنت زبان در کودکان

لکنت زبان کودکان

تاثیر ژنتیک بر روی لکنت

بر اساس آخرین تحقیقات در زمینه ژنتیک، لکنت ارثی می تواند تا چندین نسل در یک خانواده رخ دهد. در این حالت گفتار کودک به دلیل عوامل ژنتیکی و ارثی ضعیف شده است.

معمولاً اولین علائم لکنت در اوایل کودکی (تا 5 سالگی) ظاهر می شود، یعنی زمانی که روند شکل گیری مهارت های گفتاری رخ می دهد. اگر اقدامات به موقع برای عادی سازی گفتار کودک انجام دهید، می توانید به طور کامل از نقایص گفتار خلاص شوید. اما در نوجوانی، به دلیل بروز شرایط ناراحت کننده ، استرس زا، آسیب های روانی، مشکلات خانوادگی، لکنت زبان تشدید می شود.

دانشمندان و اعضای انجمن گفتار-زبان-شنوایی آمریکا بر این باورند که بسیاری از افراد دچار لکنت ویژگی های خاصی را به ارث می برند که آنها را در معرض خطر ابتلا به این اختلال گفتاری قرار می دهد. ماهیت دقیق این صفات در حال حاضر به طور کامل شناخته نشده است، اما این ویژگی ها توانایی فرد را برای پیوند دادن حرکات ماهیچه برای تلفظ صاف و آزاد عبارات در یک زنجیره مختل می کنند.

بهترین گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان کلینیک فاطمه باقرزاده است، زیرا این کلینیک از کارشناسان مجرب و متخصص در حوزه گفتاردرمانی برای درمان لکنت زبان  بهره‌مند است که با انواع روش های گفتاردرمانی برای کودکان به طور تخصصی بر روی این موضوع کار می‌کنند.

در کلینیک فاطمه باقرزاده بهترین گفتاردرمانی در کرج صورت می پذیرد و روش‌های درمانی مبتنی بر شواهد علمی و تکنیک‌های نوین به کار گرفته می‌شود تا کودک در یک محیط حمایتی و دوستانه، با آموزش گفتاردرمانی کودکان مهارت‌های گفتاری خود را تقویت کند. علاوه بر این، برنامه‌های فردی و شخصی‌سازی‌شده به منظور تناسب با گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان و نیازهای خاص هر کودک طراحی می‌شود و والدین نیز در این فرایند به خوبی آموزش می‌بینند تا در منزل نیز از روش‌های درمانی بهره‌مند شوند. این رویکرد جامع و تخصصی سبب افزایش اعتماد به نفس کودک و بهبود کیفیت گفتار او خواهد شد.

تحلیل جنسیتی

لکنت زبان کودکان در پسران چهار برابر بیشتر از دختران رخ می دهد. کارشناسان بر این باورند که این پدیده با شکل گیری عملکردهای حرکتی همراه است. از نظر آماری، دختران سریعتر از پسرها شروع به راه رفتن، صحبت کردن و توسعه مهارت های حرکتی می کنند.

با توجه به کوتاه‌تر بودن زمان‌ شکل‌گیری گفتار و مکانیسم‌های حرکتی، دختران در برابر تأثیرات روانی منفی ، ترس، و استرس مقاوم‌تر هستند.

اگر حداقل یک فرد دچار لکنت زبان در یک خانواده در میان بستگان نزدیک وجود داشته باشد، احتمال اختلالات گفتاری در نسل های بعدی به طور قابل توجهی افزایش می یابد.

بر اساس گزارش موسسه ملی ناشنوایی و سایر اختلالات ارتباطی (NIDCD)، برای مردانی که لکنت دارند، احتمال داشتن پسرانی با اختلالات گفتاری، 22 درصد و برای دختران 9 درصد است. در حالی که برای زنان این احتمال برای پسران 36 درصد و برای دختران 17 درصد است.

علل دیگر لکنت زبان کودکان

دو دلیل اصلی برای لکنت وجود دارد: عوامل مستعد کننده و عوامل تحریک کننده.

در مورد علل مستعد کننده لکنت، توجه به موارد زیر ضروری است:

  • عوامل ژنتیکی
  • بیماری هایی که باعث عواقب آنسفالوپاتیک می شوند
  • ترومای داخل رحمی، هنگام تولد
  • کار بیش از حد و فرسودگی سیستم عصبی

شرایط ژنتیکی موثر در لکنت زبان کودکان شامل اختلال در رشد مهارت های حرکتی، کمبود رشد عاطفی، افزایش واکنش پذیری به دلیل روابط غیرطبیعی با دیگران و اختلالات روانی پنهان است.

وجود یکی از شرایط فوق برای بروز حمله عصبی و لکنت کافی است. دلایلی که باعث بروز لکنت می شود عبارتند از ضربه روانی یک مرحله ای ، دوزبانگی یا چندزبانگی در خانواده.

بیشتر بخوانید: روش‌های کنترل لکنت زبان

Picture2 آیا لکنت زبان ارثی است؟ 4 دلیل لکنت زبان کودکان + تکنیک های درمانی

پاتوژنز

پاتوژنز یا بیماری زایی در لکنت مانند مکانیسم دیزآرتری زیر قشری است و اغلب از آن به عنوان دیز آرتری دیس ریتمیک یاد می شود.

نمایندگان انجمن آمریکایی برای گفتار، زبان و شنوایی بر این باورند که افراد دارای اختلالات گفتاری ، ویژگی های خاصی مانند مکانیسم های ضعیف گفتار مرکزی را به ارث می برند. با این حال، این دلیلی برای بدبینی نیست، زیرا علیرغم وجود پیوندهای خاص بین لکنت و ژنتیک، باید به یاد داشته باشید که آسیب شناسی ژنتیکی ارثی تنها در حضور عوامل منفی ظاهر می شود.

دانشمندان آمریکایی موسسه ملی ناشنوایی و اختلالات گفتاری، تحقیقاتی را انجام دادند که در آن شواهد قابل توجهی مبنی بر ارثی بودن لکنت زبان کودکان یافتند.

در فرآیند مطالعه این مشکل، محققان یک ارتباط قوی در بازوی بلند کروموزوم دوازدهم پیدا کردند. نتایج از یک گروه از بستگان پاکستانی که از لکنت رنج می بردند به دست آمد. چندین خانواده غیر مرتبط از پاکستان، آمریکای شمالی و بریتانیا نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

روش بعدی که توسط همان گروه از دانشمندان انجام شد، نشان داد که در دوقلوهای همسان که تعداد ژن‌های یکسانی به آنها منتقل می‌شود، هر دو کودک در 20 تا 63 درصد موارد دچار لکنت می‌شوند.

نتیجه گیری

بهترین درمان لکنت زبان کودکان بستگی به شدت لکنت و علل آن دارد. کلینیک فاطمه باقرزاده بهترین گفتاردرمانی در کرج است که با انواع روش های گفتاردرمانی برای کودکان می‌تواند به فرد کمک کند تا تکنیک‌های مختلفی را یاد بگیرد که به کاهش لکنت کمک می‌کند.

تکنیک‌های تنفس و آموزش گفتاردرمانی کودکان می‌تواند به بهبود جریان گفتار کمک کند.این روش‌ها به فرد کمک می‌کند تا با ترس‌ها و نگرانی‌های اجتماعی ناشی از لکنت مقابله کند. در کلینیک گفتاردرمانی باقرزاده که یک مرکز گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان است از تکنیک های تخصصی برای کمک به بهبود گفتار استفاده می شود.توصیه می‌شود برای تعیین بهترین درمان برای لکنت زبان، با متخصصین کلینیک ما مشورت کنید تا برنامه‌ای مناسب برای نیازهای خاص شما طراحی شود.

برای اطلاعات بیشتر با ما در اینستاگرام در ارتباط باشید:

www.instagram.com/clinic.bagherzadeh

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *