از آنجایی که تشخیص اوتیسم کودکان هر روز رو به افزایش است، بر اساس گزارش مرکز کنترل بیماری (CDC)، والدین، مربیان و سایر متخصصان، از هر 68 کودک یک کودک با چالشهای حمایت از کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) در محیط خانه، مدرسه و جامعه مواجه است.
چالشهای رایجی که کودکان مبتلا به ASD با آنها روبرو میشوند عبارتند از:
مشکل در ارتباط بیانی و پذیرا بودن، نقص در یکپارچگی حسی و چالشهای اجتماعی/عاطفی ، درک و تشخیص حالات چهره، نشانههای اجتماعی و احساسات آنها و همچنین احساسات دیگران).
کودکان مبتلا به اوتیسم می توانند طیف گسترده ای را در این زمینه ها نشان دهند، برخی از آنها در یک یا چند زمینه نسبت به دیگری مشکل بیشتری دارند. بسیاری از کودکان ASD ممکن است سطوح بالایی از اضطراب را نیز تجربه کنند .
اخیراً یوگا به عنوان یک روش برای حمایت از کودکان مبتلا به اوتیسم مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات محدودی در مورد یوگا و اثرات آن بر روی کودکان مبتلا به اوتیسم وجود دارد، با این حال، مطالعات انجام شده نشان می دهد که یوگا می تواند برای کودکان مبتلا به ASD مفید باشد.
علاوه بر مزایایی که معمولاً با یوگا مرتبط است مانند افزایش قدرت، تعادل، هماهنگی و انعطافپذیری، مزایایی مانند افزایش مهارتهای عاطفی اجتماعی، زبان و ارتباطات، آگاهی بدن، خودتنظیمی، تمرکز و کاهش اضطراب، تکانشگری، رفتارهای وسواسی، پرخاشگرانه و خودتحریکی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
اگر نیاز به مشاوره در خصوص مزایای یوگا در اوتیسم کودکان با یک کاردرمانی خوب در کرج را دارید با ما تماس بگیرید. کلینیک باقرزاده بهترین کلینیک کاردرمانی در کرج است. این مرکز توسط یک تیم متخصص و با تجربه اداره میشود که درمان های مناسبی را برای انواع بیماریها و مشکلات جسمی و روانی ارائه میدهند.
بیشتر بخوانید: تاثیر تماشای تلویزیون و استفاده از موبایل بر اوتیسم
افزایش مهارت های ارتباطی اجتماعی در اوتیسم کودکان:
نتایج یک مطالعه منتشر شده در مجله بین المللی یوگا درمانی نشان دهنده بهبود مهارت های تقلیدی است. این مطالعه نشان می دهد که یوگا ممکن است به عنوان یک ابزار موثر برای افزایش مهارت تقلید، مهارتهای شناختی و رفتارهای اجتماعی ، ارتباطی در کودکان مبتلا به اوتیسم باشد. علاوه بر این، کودکان مهارتهای تماس چشمی، تحمل نشستن، ارتباط غیرکلامی و مهارتهای ارتباط پذیرا را با این روش افزایش داده اند (راداکریشنا، اس.، 2010).
توانایی درک اعمال و تقلید از آن اعمال با رشد مهارت های ارتباط اجتماعی ارتباط مستقیم دارد. هنگام تمرین حرکات یوگا و راهبردهای تنفسی، کودکان با تقلید از اعمال و رفتار بزرگسالان، ژست ها و تنفس را یاد می گیرند. این همچنین از توانایی کودکان برای حفظ توجه مشترک پشتیبانی می کند، چیزی که می تواند برای کودکان مبتلا به ASD چالش برانگیز باشد.
تجسم، تصویرسازی و تکرار واژگان با استفاده از وسایل بصری و تصاویر نیز می تواند از توسعه زبان و واژگان حمایت کند.
آگاهی و ابراز احساسات:
تمرین یوگا در اوتیسم کودکان نه تنها می تواند آگاهی بیشتری را نسبت به نشانه های اجتماعی مانند حالات چهره، اعمال و رفتارهای اجتماعی به ارمغان بیاورد، بلکه می تواند به احساسات کودکان نیز آگاهی بیشتری بدهد. از آنجایی که کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب در برقراری ارتباط بیانی و پذیرا بودن مشکل دارند، ممکن است احساسات خود را به روشهای غیرمنتظره یا نامناسب نشان دهند.
استراتژیهای تنفسی را میتوان به کودکان مبتلا به ASD آموزش داد تا احساسات دشوار یا ناراحتکننده مانند خشم، ناامیدی یا اضطراب را با روشهای سالمتر و سازندهتر رها کنند. فراهم کردن راه خروجی برای کودکان مبتلا به اوتیسم برای بیان احساسات خود به آنها این پیام را می دهد که داشتن این احساسات اشکالی ندارد و اگر به طور سازنده بیان شود می تواند از آنها حمایت کند.
کاهش اضطراب اوتیسم کودکان:
بسیاری از کودکان مبتلا به ASD سطوح بالایی از اضطراب را تجربه می کنند. این می تواند به طور قابل توجهی بر خواب، خلق و خو، رفتار و سلامت آنها تأثیر بگذارد. به دلیل مشکل در برقراری ارتباط، نقص در یکپارچگی حسی و انواع چالش های دیگر، کودکان مبتلا به اوتیسم می توانند در حالت اضطراب دائمی باشند. این حالت اضطراب اغلب به عنوان حالت مبارزه یا فرار از آن یاد می شود. هنگامی که کودکان در حالت مبارزه یا فرار هستند، شناخت و ارتباطات کاهش مییابد و تمایل دارند به سمت تنفس قفسه سینه یا تهویه هوا حرکت کنند، که میتواند اضطراب آنها را تشدید کند.
راهبردهای تنفسی خاصی را می توان برای حمایت از کودکان مبتلا به اوتیسم در کاهش اضطراب و تسکین سیستم عصبی آنها آموزش داد . تمرین تنفس آگاهانه، تصویرسازی هدایتشده و حالتهایی که سیستم عصبی را آرام میکند، میتواند از این کودکان در رشد مهارتهای مقابله، مهارتهای خودتنظیمی و پاسخهای مؤثرتر به استرس، چه از نظر احساسی و چه از لحاظ فیزیکی، حمایت کند. آرام کردن سیستم عصبی و رها شدن تنش در ذهن و بدن منجر به خواب بهتر، هضم غذا، خلق و خوی، رفتار و سلامت و رفاه کلی خواهد شد.
بیشتر بخوانید: درمان اوتیسم با سلول های بنیادی بند ناف
کاهش رفتارهای چالش برانگیز:
به دلیل مشکلات فراوانی که کودکان مبتلا به ASD در زمینه های زبان و ارتباطات، بیان احساسات، حفظ توجه و یکپارچگی حسی با آن مواجه هستند، ممکن است رفتارهای چالش برانگیزی از خود نشان دهند. اخیراً مطالعه ای در مورد یوگا و بهبود رفتار در مجله آمریکایی کاردرمانی منتشر شده است. ارزیابی رفتارهای چالش برانگیز قبل و بعد از یوگا تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای کودکان مبتلا به اوتیسم را نشان می دهد.
نتایج این مطالعه بهبود رفتارها را در کودکان مبتلا به اوتیسم نشان داده است که به طور مداوم یوگا را در یک دوره 16 هفته ای تمرین می کردند (کونیگ، باکلی-رین و گارگ، 2012).
ترکیبی از استراتژیهای تنفس و حرکات یوگا در اوتیسم کودکان میتواند به کودکان در کاهش اضطراب، که میتواند مستقیماً بر خلق و خو و رفتار تأثیر بگذارد، کمک کند. همچنین میتواند مهارتهای خودتنظیمی و مقابله را توسعه دهد.
بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم مشکلات یکپارچگی حسی را تجربه می کنند. یکپارچگی حسی به نحوه استفاده و پردازش محرک های خارجی از محیط اطراف و همچنین محرک های درونی در بدن خود اشاره دارد. “خودتنظیمی توانایی خود سازماندهی، کنترل سطح فعالیت و وضعیت هوشیاری و همچنین پاسخ های عاطفی، ذهنی یا فیزیکی فرد به احساسات است” (اسمیت و گوز 2004).
دشواری در خودتنظیمی بر خلق و خو، رفتار، سطح انرژی و پاسخ کودکان به محرک های محیطی تأثیر می گذارد. حالتها و استراتژیهای تنفسی خاصی را میتوان به کودکان مبتلا به ASD آموزش داد که ورودی حس عمقی و دهلیزی را از دو سیستم حسی «پنهان» به منظور حمایت از یکپارچگی حسی و خود تنظیمی ارائه میدهند. توسعه مهارت های خودتنظیمی می تواند رفتارهای تکانشی، پرخاشگرانه و کنشی کودکان را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.
افزایش آگاهی بدن:
بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است آگاهی بدنی محدودی داشته باشند. با آموزش و شناسایی اعضای بدن از طریق یوگا و حرکات ، می توانند حس آگاهی بدن خود را افزایش دهند. حالت هایی که ورودی حس عمقی و دهلیزی دارند، آگاهی بدن را نیز افزایش می دهند. مفاهیم جهتی که در یوگا آموزش داده می شوند مانند بالا و پایین و چپ و راست نیز آموزه های مفیدی در ایجاد حس بیشتر از آگاهی بدن هستند.
احساس مثبت نسبت به خود در اوتیسم کودکان:
در کنار مزایای بسیاری که در بالا ذکر شد، تمرین یوگا می تواند از کودکان مبتلا به ASD در رشد اعتماد به نفس و عزت نفس حمایت کند. ژستهای متعادل و بهویژه ژستهای ایستاده، ژستهای هیجانانگیز و قدرتمندی برای تمرین کودکان مبتلا به اوتیسم هستند. خواه در حالت ایستاده، متعادل یا نشسته، هر ژستی را می توان برای حمایت از توانایی کودک تغییر داد تا عزت نفس کودک ایجاد شود و به کودک کمک کند احساس موفقیت کند.
اگر به دنبال یک کاردرمانی خوب در کرج هستید، با ما تماس بگیرید.
نکاتی برای آموزش یوگا به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم
یوگا را می توان به راحتی در خانه، مدرسه یا محیط برنامه گنجاند تا به خودتنظیمی، افزایش ارتباطات و بیان احساسات دشوار و کاهش اضطراب و ناامیدی کمک کند. تمرین یوگا با کودک نه تنها احساس آرامش او را بیشتر میکند، بلکه میتواند به بزرگسالی که با کودک کار میکند نیز این حس را منتقل کند. در نتیجه یک تجربه مثبت و آرامشبخش هم برای بزرگسال و هم برای کودک است.
- ژست های ساده یوگا و تمرینات تنفسی را با استفاده از تصاویر، بازی، تکرار و فعالیت های سرگرم کننده و انگیزشی به کودک آموزش دهید.
- در ابتدا ژستها و راهبردهای تنفسی را انتخاب کنید که به کودک اجازه میدهد احساس موفقیت کند و قبل از افزودن ژستها و استراتژیهای تنفسی جدید، آنها را به طور مداوم تمرین کنید.
- یک برنامه یوگا با تصاویری از ژستها ایجاد کنید تا سازگاری داشته باشد و کودک بداند چه انتظاری دارد.
- به کودک اجازه دهید حالت های ترجیحی خود را انتخاب کند تا احساس درگیری و کنترل داشته باشد.
- به منظور تشویق به حرکت، کشش و تنفس در طول روز “وقفه های یوگا” را در برنامه بگنجانید. این کار فرصتی را برای بازیابی مجدد فراهم می کند. مطالعات نشان می دهد که توقف حرکت در طول روز باعث افزایش تمرکز می شود. برخی از حرکات یوگا که از خط وسط عبور میکنند، ارتباط بین نیمکره چپ و راست مغز را افزایش میدهند که به یادگیری، حرکت و هماهنگی کمک میکند و مسیرهای عصبی جدید در مغز را توسعه می دهد.
- یک «مکان یوگا» با تصاویری از ژستها و تمرینهای تنفسی در نظر بگیرید تا کودکان در صورت نیاز به آن دسترسی داشته باشند. در صورت تمایل می توان حرکات کششی ساده یوگا و تمرینات تنفسی را با نشستن روی صندلی انجام داد.
- کودکان را تشویق کنید تا زمانی که ناراحت می شوند، تحریک می شوند یا اضطراب دارند یوگا را به عنوان یک رفتار جایگزین برای انجام دادن یا نشان دادن رفتارهای نامناسب تجربه کنند و در راهبردهای تنفسی یا حرکات کششی یوگا در اوتیسم کودکان شرکت کنند.
بیشتر بخوانید: تاثیر نواختن پیانو در اختلال اوتیسم
نتیجه گیری
خدمات عمومی و تخصصی کاردرمانی در منزل کرج در کلینیک باقرزاده شامل کاردرمانی،گفتاردرمانی،تشخیص اوتیسم،درمان اوتیسم و … است. ارائه برنامههای درمانی شخصیسازی شده به هر مراجعه کننده و تمرین کار آمد در طول جلسات به کمک مراجعین این کلینیک در بهبود بیماریها و مشکلات آنها کمک میکند. به علاوه، محیط دوستانه و صمیمانه کلینیک کاردرمانی کرج طالقانی و تلاش کارکنان برای ایجاد تجربه مثبت برای مراجعین اوتیسم کودکان، از دیگر ویژگیهای مثبت این کلینیک است.
برای اطلاعات بیشتر با ما در اینستاگرام در ارتباط باشید: