درمان هایپرلکسیا | 4 مورد از علائم رایج هایپرلکسیا در کودکان

کودکان مبتلا به هایپرلکسیا اغلب خوانندگان خودآموخته ای هستند که می توانند بسیار بالاتر از آنچه در سن آنها انتظار می رود بخوانند، و برای درک آنچه می خوانند تلاش می کنند. آنها در دانستن اینکه چگونه کلمات نوشته شده را رمزگشایی کنند عالی هستند اما با درک مطلب مشکل دارند.

اصطلاح Hyperlexia در سال 1967 ابداع شد و معمولاً با چهار ویژگی مشخص می شود. این ویژگی ها شامل مهارت‌های خواندنی پیشرفته، یادگیری زود هنگام بدون آموزش خواندن، علاقه شدید به نامه‌ها و کتاب‌ها و داشتن یک اختلال عصبی رشدی است.

دکتر لورا جاستیس، متخصص علوم گفتار و شنوایی و استاد روانشناسی تربیتی در دانشگاه ایالتی اوهایو توضیح می‌دهد: «زمانی که این واژه برای اولین بار در دهه 1960 مورد استفاده قرار گرفت، هایپرلکسیا به طور خاص برای توصیف کودکان مبتلا به ناتوانی‌های عصبی رشدی که مهارت‌های خواندن کلمات را به شکل عالی از خود نشان می‌دادند، استفاده شد. »

دکتر جاستیس می گوید: «روش‌های مختلفی برای تعریف یا درمان هایپرلکسیا وجود دارد که رایج‌ترین آنها تمایز بین توانایی‌های شناختی و توانایی‌های خواندن است، به طوری که توانایی‌های خواندن بسیار فراتر از حد انتظار بر اساس شناخت است.این وضعیت اغلب با اختلال طیف اوتیسم (ASD) مرتبط است، اما نه همیشه.

بهترین کاردرمانی کرج (فاطمه باقرزاده) سالهاست در زمینه کمک به کودکان در درمان هایپرلکسیا فعالیت می نماید.

هایپرلکسی و اوتیسم

ابتدا باید ببینیم که هایپرلکسیا چیست . پنجاه سال پس از معرفی واژه هایپرلکسیا، این وضعیت اکنون با اوتیسم مرتبط است و اغلب به عنوان یکی از توانایی های شخص در اوتیسم گزارش می شود.

این ویژگی در اوتیسم رایج است. کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب کلمات را تشخیص می دهند، اما برای درک معنای متن یا پاراگراف تلاش می کنند.

رابرت ناسیف، دکترا و روانشناس متخصص در اوتیسم می گوید: «کودکانی که علاقه شدید به حروف دارند از خواندن کلمات لذت می برند، اما در معنا مشکل دارند.  این ویژگی در اوتیسم رایج است. کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب کلمات را می شناسند اما برای درک معنای متن یا پاراگراف تلاش می کنند.

به طور کلی، درمان هایپرلکسیا به شدت با اوتیسم مرتبط است به طوری که 84 درصد از کودکان مبتلا به هایپرلکسیا در طیف اوتیسم شناسایی می شوند. با این حال، تنها 6 تا 14 درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم، هایپرلکسی دارند. همچنین ممکن است هایپرلکسی در کنار سایر اختلالات عصبی رشدی رخ دهد.

بیشتر بخوانید : علائم فلج مغزی چیست؟

 علائم و نشانه ها

بارزترین و رایج ترین ویژگی مرتبط با هایپرلکسیا، مهارت های تسریع در خواندن کلمات است. متداول ترین مورد بعدی شیفتگی شدید به حروف، سایر اشکال چاپی و گاهی اوقات حتی اعداد است.

دکتر نصیف در پاسخ به اینکه هایپرلکسیا چیست می‌گوید: «گاهی اوقات والدین متوجه می‌شوند که فرزند خردسالشان کاملاً مجذوب حروف می‌شود، همان‌طور که کودک دیگر ممکن است مجذوب کامیون، قطار، توپ و غیره شود. خیلی وقت ها حتی قبل از اینکه صدای حروف را بفهمند به حروف عشق می ورزند.

مطالعات تصویربرداری از مغز برای درمان هایپرلکسیا نشان می‌دهد که مناطقی از مغز مرتبط با پردازش بصری ممکن است در میان افراد مبتلا به هیپرلکسی فعال‌تر باشد

هنگامی که کودکان مبتلا به هایپرلکسیا شروع به خواندن یا رمزگشایی کلمات در کتاب ها می کنند، خوانندگان استثنایی به نظر می رسند، اما در پاسخ به یک سوال مکالمه مشکل دارند

دایان اویمیت، کارشناسی ارشد، CCC-SLP، آسیب شناس گفتار-زبان می گوید:  من دانش آموزانی داشته ام که با خواندن “Junie B. Jones” وارد مدرسه شده اند اما مهارت های زبانی برای همراهی خواندن در آن سطح را ندارند. به عبارت دیگر، آنها می توانند در سطح بالا بخوانند، اما نمی توانند آنچه را که می خوانند درک کنند.

دایان اویمیت معتقد است که ساختار و قابلیت پیش بینی الفبا بخشی از جذب حروف، کلمات و کتاب برای کودکان مبتلا به هایپرلکسیا است. برای آنها خواندن، یک رفتار تکراری و محدودکننده است که هدف اصلی آن رمزگشایی است تا درک مطلب.

دکتر جاستیس می‌گوید: «ارزیابی مهارت‌های مرتبط با خواندن در میان کودکانی که بیش از حد واژه‌خوان هستند، همچنین نشان‌دهنده تمایل به داشتن مهارت‌های دیداری-ادراکی بسیار خوبی است (مثلاً سرعت تشخیص حروف، چرخش ذهنی اعداد).  مطالعات تصویربرداری مغز برای درمان هایپرلکسیا نشان می دهد که مناطقی از مغز مرتبط با پردازش بینایی ممکن است در میان افراد مبتلا به هایپرلکسیا فعال تر باشد.

بهترین مرکز درمان اوتیسم کرج کلینیک فاطمه باقرزاده است. این مرکز با دارا بودن بهترین تجهیزات علمی و تخصصی و کادری آزموده و مجرب آماده کمک به درمان هایپرلکسیا در کودکان است.

 شناسایی هایپرلکسیا

هایپرلکسیا اغلب در سنین بسیار پایین، گاهی حتی در سنین کودکی وجود دارد. در واقع، برخی از کودکان مبتلا به هایپرلکسیا در سنین 2 تا 4 سالگی مهارت های خواندن پیشرفته ای را از خود نشان می دهند . و برخی از مبتلایان به این عارضه ممکن است حتی در دوران کودکی شروع به خواندن کنند.

«والدین ممکن است از 18 ماهگی متوجه شیفتگی فرزندشان به نامه ها شوند. به عنوان مثال، آنها ممکن است از بازی با حروف مغناطیسی لذت ببرند. اگر کودک شما دائماً به حروف نگاه می کند، آنها را دستکاری می کند و کاملا مجذوب آنها می شود، بهتر است با پزشک اطفال در مورد آن صحبت کنید زیرا ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته باشد.

در این مرحله، متخصص ممکن است توانایی خواندن او را ارزیابی کند. آنها همچنین ممکن است تعیین کنند که آیا کودک به انواع دیگر بازی، پاسخگویی به والدین یا علاقه مندی به بازی با بچه های دیگر علاقه دارد. همه این ویژگی ها به ترسیم تصویری از بودن یا نبودن هایپرلکسیا کمک می کند.

در همین حال، اگر کودک شما بزرگتر است و به نظر می رسد در به زبان آوردن کلمات و خواندن کتاب بسیار خوب عمل می کند، نگاه دقیق تری به آن بیندازید، به خصوص اگر در حال یادگیری خارج از بافت اجتماعی و معمولی است. برای کودکان مبتلا به هایپرلکسیا، خواندن چیزی است که به تنهایی انجام می دهند و اغلب خودآموز هستند. اگر متوجه این الگو در کودک خود شدید، حتما با یک متخصص صحبت کنید و برای درمان هایپرلکسیا مراجعه کنید.

کلینیک  کاردرمانی و گفتاردرمانی کرج (فاطمه باقرزاده) سالهاست در زمینه کمک به کودکان هایپرلکسیک و اوتیسم فعالیت می نماید. علاوه بر این همه این خدمات در منزل نیز انجام می شود تا شما بتوانید به راحتی کودک خود را درمان کنید.

اگرچه هیچ آزمایش خاصی برای هایپرلکسیا وجود ندارد، اما یک متخصص اعصاب و روان یا سایر متخصصان می توانند با صحبت کردن با آنها ویژگی هایپرلکسیا را در کودک شما شناسایی کنند. آنها ممکن است بتوانند درک زبان کودک شما را بسنجند.

گاهی اوقات هایپرلکسی ممکن است در ابتدا فراموش شود. اغلب، والدین و معلمان آنقدر بر نقاط قوت دانش آموزان تمرکز می کنند که مسائل درک مطلب را تشخیص نمی دهند. اگر کودک شما بسیار زود خوان است، باید درک او را بررسی کنید. از آنها بخواهید به شما بگویند که در داستان چه اتفاقی افتاده است یا سؤالات خاصی مرتبط با متن بپرسید، به خصوص اگر مشکلات یادگیری دیگری داشته باشند.

اویمت می گوید: «اینکه بدانید هایپرلکسیا چیست بسیار مهم است. به یاد داشته باشید، برخی از این بچه ها واقعاً در مخفی شدن مهارت دارند. آن‌ها مهارت‌های فوق‌العاده‌ای دارند که ممکن است چیزی را قبل از دیدن معلم ببینند. بیشتر دقت کنید و کمی دقیق‌تر شوید، به‌خصوص اگر با مهارت‌های روایی مشکل دارند.

همچنین مهم است که بدانید در بیشتر مواقع هایپرلکسیا به خودی خود رخ نمی دهد. کودکی که هایپرلکسیک است ممکن است مشکلات یادگیری یا مشکلات رفتاری دیگری نیز داشته باشد .

علاوه بر این، به گفته دکتر ناصیف، هایپرلکسیا به وضوح در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) تعریف نشده است. در عوض، به عنوان بخشی از اوتیسم ذکر شده است، بنابراین اگر کودک شما با اختلال طیف اوتیسم تشخیص داده شده است، ممکن است بخواهید به علائم هایپرلکسیا نیز توجه کنید.

نکته کلیدی این است که به نظارت بر خواندن زودهنگام ادامه دهید و مشاهدات خود را پیگیری کنید تا بتوانید آنها را با یک متخصص کودک در میان بگذارید. هرچه زودتر هایپرلکسیا شناسایی شود، کودک شما زودتر می تواند مهارت های مورد نیاز برای رسیدگی به هر گونه مشکل درک یا زبانی را که وجود دارد شروع کند.

بیشتر بخوانید: مراحل رشد ذهنی کودک

 درمان هایپرلکسیا

اگرچه رمزگشایی کلمات به طور موثر و دقیق بخشی مهمی از خواندن است، اما تنها مهارت مورد نیاز برای موفقیت تحصیلی نیست. دانش آموزان باید بتوانند آنچه را که می خوانند درک کنند و همچنین آنچه را که خوانده اند در تکالیف خود و سایر فعالیت های مدرسه ادغام کنند تا بتوانند موفق شوند.

به همین دلیل، کودکان مبتلا به هایپرلکسیا باید با متخصصان مختلفی مانند آسیب شناسان زبان و  گفتار کار کنند تا بتوانند برای درمان هایپرلکسیا راه هایی را برای مقابله با چالش های خواندن بیاموزند.

اولین سوالی که باید پرسید این است که نقاط قوت و ضعف آنها چیست؟ چگونه می توانیم از این نقاط قوت برای کار بر روی نقاط ضعف استفاده کنیم؟

طبق نظریه انجمن گفتار،زبان و شنوایی آمریکا، فکر کردن به دانش آموزان مبتلا به هایپرلکسیا به عنوان “خوانندگان پنیر سوئیسی” نیز می تواند مفید باشد. به عبارت دیگر، مهارت‌های خواندن آن‌ها در ظاهر جامد به نظر می‌رسد، اما حفره‌هایی در ارتباط با درک مطلب وجود دارد که با افزایش سن و سخت‌تر شدن درس‌هایشان بیشتر به چشم می‌خورد.

به خاطر داشته باشید که به عنوان والدین، شما بخش بزرگی از برنامه درمانی فرزندتان هستید. شما اغلب اولین کسی هستید که تشخیص می دهید فرزندتان به چه چیزی نیاز دارد و چه چیزی روی آنها کار می کند و چه چیزی کار نمی کند. در مورد آنچه مشاهده می کنید یادداشت برداری کنید و به طور منظم با گفتاردرمانگر فرزندتان ارتباط برقرار کنید.

برنامه درمانی کودک شما احتمالاً با رشد و یادگیری تغییر خواهد کرد و شما در آن نقش حیاتی ایفا می کنید. به طور کلی، کودکان مبتلا به هایپرلکسیا ممکن است نیاز داشته باشند که در گفتار درمانی شرکت کنند، برقراری ارتباط را تمرین کنند و دروسی را دریافت کنند که به آنها یاد می دهد چگونه بفهمند که چه می خوانند.

شما با مراجعه به  بهترین مرکز تشخیص اوتیسم کرج  می توانید از همه خدمات این مرکز به همراه کادر مجرب و آزموده برخوردار شوید.

نکاتی برای درمان هایپرلکسیا

اگر تشخیص داده شد که فرزند شما به هایپرلکسیا مبتلا است، مهم است که تیمی از متخصصان را گرد هم بیاورید تا به او کمک کنند مهارت های درک مطلب خود را ایجاد کند. هر چه مداخله زودتر انجام شود، احتمال بیشتری وجود دارد که بتوان ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد مهارت های درک مطلب را در اختیار او قرار داد.

در حالی که برای والدین نتیجه گیری سریع و یا در نظر گرفتن بدترین سناریوها طبیعی و خودکار است، شما باید سعی کنید این کار را نکنید.

اویمت می‌گوید: «آنها در طول مسیر برای ایجاد آگاهی واج‌شناختی به کمک نیاز دارند. همچنین بار زبانی زیادی در مدرسه وجود دارد. از کودکان مبتلا به هایپرلکسیا و اوتیسم هر روز سوالات زیادی پرسیده می شود و در پایان روز خسته می شوند.

برای درمان هایپرلکسیا مهم است که این را به خاطر بسپارید و راه‌هایی را برای آن‌ها فراهم کنید که به آرامش آنها کمک کند. همچنین باید مطمئن شوید که از شما نیز حمایت می شود. مواجهه با شرایطی مانند هایپرلکسیا می تواند هم گیج کننده و هم خسته کننده باشد. خود را با منابع قابل اعتماد آموزش دهید و سعی کنید از بدترین سناریوها اجتناب کنید.

اویمت می‌گوید: «برخی دانش‌آموزان مهارت‌هایی را از طریق آموزش یا درمان می‌آموزند که ممکن است به آنها کمک کند این شکاف‌ها را برطرف کنند و دانش‌آموزان دیگر ممکن است همیشه با مشکل مواجه شوند. در حالی که نتیجه گیری سریع والدین یا در نظر گرفتن بدترین سناریوها برای والدین عادی و خودکار است، شما باید سعی کنید این کار را نکنید.

بهترین کاردرمان کرج پیشنهاد می کند که به دنبال آسیب شناس گفتار باشید. ما همچنین والدین را تشویق می‌کنیم که با معلمان فرزندشان صحبت کنند، زیرا اغلب ایده‌هایی در مورد کارهایی دارند که می‌توانید در خانه انجام دهید تا از آنچه فرزندتان در مدرسه یاد می‌گیرد حمایت کنید.

اویمت می گوید: «اما در پایان روز، پدر و مادر باشید. آنها را دوست داشته باشید و از آنها مراقبت کنید. آنها تفاوت یادگیری دارند، بنابراین مطمئن شوید که ابزار و منابع مورد نیاز خود را دارند. بین کلاس سوم و چهارم جهش بزرگی وجود دارد که در آن بچه ها از یادگیری خواندن به خواندن برای یادگیری می روند. بچه ها را بدون آن مهارت به مدرسه راهنمایی نفرستید.

اگر کودک شما در سن بسیار پایینی کتاب می‌خواند، به‌طور خودکار به این معنا نیست که او هایپرلکسی است یا در طیف اوتیسم قرار دارد. گاهی اوقات کودکان تیزهوش نیز در سنین پایین شروع به خواندن می کنند. نکته کلیدی این است که توانایی خواندن اولیه کودک خود را بشناسید و با یک متخصص در مورد آن صحبت کنید. آنها می توانند به تعیین توانایی های یادگیری فرزند شما و نیاز به درمان هایپرلکسیا کمک کنند.

اگر تشخیص داده شد که فرزند شما مبتلا به هایپرلکسیا است، به یاد داشته باشید که این بدان معناست که او روش منحصر به فردی برای یادگیری و برقراری ارتباط دارد. از ارزیابی فرزند خود ابایی نداشته باشید. تشخیص به شما این امکان را می دهد که هر گونه نقص در فرآیند خواندن را شناسایی کنید تا کودک بتواند مهارت های جدیدی را برای رویارویی با این چالش ها بیاموزد. با مداخله مناسب، می توانند یاد بگیرند که چگونه پتانسیل خود را به حداکثر برسانند.

بیشتر بخوانید: علت اوتیسم

سخن آخر

کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی فاطمه باقرزاده بهترین کاردرمانی و گفتاردرمانی در کرج  است که  با بهره گیری از بهترین کاردرمان و بهترین گفتاردرمانگر در کرج می‌تواند به شما در درمان هایپرلکسیا در کودکان دلبندتان کمک کند. ضمناً این کلینیک خدمات کاردرمانی و گفتاردرمانی در منزل را نیز برای مددجویان عزیز در نظر گرفته است.  برای استفاده از خدمات کلینیک باقرزاده و دریافت مشاوره رایگان، توصیه می‌کنیم با شماره تماس درج شده در بخش تماس با ما در سایت ارتباط برقرار نمایید.

در صورت نیاز به مشاوره و طرح سوالات خود در زمینه کاردرمانی و گفتاردرمانی در کرج با ما تماس بگیرید و یا به آدرس اینستاگرام ما www.instagram.com/bagherzadeh_clinic مراجعه فرمایید

1 thoughts on “درمان هایپرلکسیا | 4 مورد از علائم رایج هایپرلکسیا در کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس